Meteen naar de inhoud

't Stationnetje MDT

’t Stationnetje MDT gaat over je vrijwillig inzetten voor de maatschappij, het hebben van impact en talentenontwikkeling bij jongeren tussen 14 en 28 jaar woonachtig binnen de gemeente Tytsjerksteradiel of Achtkarspelen. Jongeren kunnen zelf invulling geven aan hun MDT wat valt binnen ‘t  Stationnetje MDT. Iets wat ze tijdens of naast school, studie of werk kunnen doen of juist in een vakantie of tussenjaar. MDT binnen ’t Stationnetje is veelzijdig, creatief en inspirerend in te vullen. Van Bingo middag in het verzorgingstehuis tot het zelf opzetten van projecten met maatschappelijke thema’s zoals eenzaamheid en depressie. Het kan allemaal. Bij ’t Stationnetje MDT staat de persoonlijke ontwikkeling, eigen regie en ideeën vanuit de jongere centraal. Hierbij sluiten we aan en ondersteunen we om het idee tot  uitvoering te brengen, dit doen wij volgens de Kan wél methode. Bij ’t Stationnetje bieden we twee vormen van MDT “reizen” aan: MDT-Regulier en MDT-Onderwijs.

MDT Regulier

Bij een MDT-regulier reis gaat een jongere 80 uur vrijwillige impact maken. Dit mag in de breedste zin van het woord, met als voorwaarde dat de jongere iets terug doet voor de maatschappij. We vinden het belangrijk dat jongeren voor deze inzet worden beloond. Daarom krijgen alle jongeren bij afronding een landelijk erkent certificaat en een vrijwilligersvergoeding van €175,-. 

MDT Onderwijs

De MDT-onderwijs reizen worden aangeboden op het Singelland Burgum en Surhuisterveen, het Liudger Burgum, Aeres Buitenpost en Lauwers college Buitenpost. Deze reis is opgesplitst in twee delen: het volgen van de eerder benoemde training die de focus legt op zelfontwikkeling, talentontdekking en sociale verbinding en een project opzetten gericht op maatschappelijke impact. Na een proeftraining van twee uur kunnen leerlingen er zelf voor kiezen om de rest van de training (18 uur) te volgen onder schooltijd. Daarna gaan de leerlingen hun opgedane skills inzetten voor een maatschappelijk project (60 uur). Als de leerlingen klaar zijn krijgen ze ook het landelijke erkende certificaat en een vrijwilligersvergoeding van €150,-.

Daarnaast brengen we vraag en aanbod samen als het gaat om maatschappelijke stage en vrijwilligerswerk in de regio. Hierin werken we o.a. samen met de vrijwilligerscentrale van KEaRN en de VO scholen in de gemeenten.

Je kunt natuurlijk ook gewoon binnen lopen met je eigen idee!

Bekijk ook de website van MDT!

“Maatschappelijke diensttijd (MDT) is jouw ontdekkingsreis naar de beste versie van jezelf. Een kans voor jou om je talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Jouw persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker!”

De Nationale Jeugdraad (NJR), Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), ZonMw, provincies, gemeenten en de Rijksoverheid werken samen aan MDT.
Politiek verantwoordelijk voor MDT is staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.